Jarný výpredaj je tu! Nakupujte za zvýhodnené ceny.

Základná starostlivosť o minerály a minerálne korálky

Aby vám vaše korálky a šperky z minerálov vydržali, čo najdlhšie je potrebné sa o ne náležite starať. A to, či už veríte na ich ezoterické účinky alebo nie. Každý minerál má svoje prírodné vlastnosti - tvrdosť, krehkosť alebo citlivosť, ktoré sa môžu časom narušiť alebo poškodiť. Aby k tomu nedošlo, dáme vám niekoľko tipov, ako sa o ne správne starať.

1. Ako náramky nosiť a uchovávať

Náramky z minerálnych kameňov môžete nosiť každý deň. Ak ich nosíte kvôli účinkom, ktoré minerály majú alebo ich silu chcete využiť na dosiahnutie nejakého cieľa, odporúčame, aby ste ich nosili každý deň. Väčšinou sami spoznáte, kedy ich chcete mať so sebou, a kedy je naopak necháte doma. Ak náramok práve nemáte na sebe, odporúčame ho skladovať v šperkovnici, látkovom vrecka, šuplíku alebo kdekoľvek na tmavom mieste. Na priamom svetle by korálky mohli blednúť a strácať farbu. Niektoré druhy, ako napríklad Tyrkys alebo Ruženín sú na blednutiu vďaka slnečnému žiareniu veľmi náchylné. Dajte si tiež pozor, aby sa vám minerály nepoškriabali o iné šperky.

2. Ako minerály čistiť

Čisté minerály sú zárukou nielen pekného vzhľadu, ale aj ich dobrého fungovania a dlhej životnosti. Dajte si pozor na styk minerálov s chemikáliami (napríklad pri upratovaní) alebo s krémami a parfumy. Ich pôsobenie by povrch minerálov mohlo narušiť. Väčšinu minerálov môžete čistiť pod prúdom vlažnej vody. Náramok prevetrajte medzi prstami pod prúdom vlažnej vody a následne ho osušte bavlneným vreckovkou alebo ich nechajte uschnúť. Tým odstránite všetky nečistoty a mastnotu. Takto vyčistený náramok môžete ihneď nosiť alebo ho uschovať do šperkovnice. Ako jednotlivé minerály čistiť nájdete v popise našich produktov alebo v článkoch na blogu.

3. Kedy náramky radšej dávať dole

Náramky z minerálov odporúčame dávať dole vo chvíľach, kedy by sa mohol minerál nejakým spôsobom poškodiť. Ide napríklad o upratovanie, kedy používame chemikálie alebo chvíle, kedy by minerálom mohol hroziť náraz či spadnutie na zem (napr. Pri športe, sťahovanie atď.).

Niektoré minerály by nemali prísť do styku s vodou. Jedná sa o Malachit, Selenit, Fluorit, Rodonit, Lepidolit, Kalcit a Hematit. Malachit je mierne jedovatý a vo vode svoju jedovatú látku vypúšťa. Z tohto dôvodu sa s ním radšej nekúpte a vodu v žiadnom prípade nepite.

Na minerály je tiež potrebné myslieť na slnku. Niektoré z nich môžu mierne blednúť a napríklad Ametyst ty by sme mali pred ostrým slnečným žiarením úplne ochrániť.

Dámský náramek z minerálů, Achát, Opál Přírodní achát - korálky, praskané, červené