Jarný výpredaj je tu! Nakupujte za zvýhodnené ceny.

Ketlovacie kliešte a sady

Ketlovanie je jednou z pokročilejších techník, ktorú môžete pri korálkovaní použiť. A čo ketlovanie presne znamená? Jedná sa o techniku ​​korálkovania, pri ktorej spájame jednotlivé korálky a komponenty cez očká. Na vytvorenie týchto očiek budete potrebovať drôtiky, a tiež ketlovacie kliešte rôznych tvarov.

Na ketlovanie sa používajú drôtiky rôznych veľkostí a rôznych materiálov. Očko je možné urobiť takmer na všetkých drôtikoch, len treba počítať s tým, že s niektorými materiálmi drôtikov bude manipulácia jednoduchšia ako s inými. Napríklad medené drôtiky budú mäkšie ako oceľ, teda manipulácia s medeným drôtikom a následné vytvorenie očka bude jednoduchšie ako s vyššie spomínaným oceľovým drôtikom.

Na očká sa používajú ketlovacie kliešte s guľatými zužujúcimi sa čeľusťami. Vďaka ich tvaru s nimi môžete vytvoriť očká rôznych priemerov. Chce to chvíľu cviku, ale potom je práca s nimi jednoduchá a zvládne ju naozaj každý.

Na úplný začiatok ketlovania vám budú stačiť tieto troje kliešte: štiepacie, okrúhle a polguľaté ploché.

Štiepacie kliešte

Ako názov napovedá, používajú sa na odštiepenie drôtika v konkrétnom mieste, kde ho chcete ukončiť. Pri výrobe šperkov patrí k tým najviac namáhaným. A to predovšetkým v tom prípade, keď pracujete s tvrdými materiálmi. Tie časom kliešte otupia a môžu poškodiť aj ich čepeľ. Pri dlhšom používaní takto otupelých klieští môže dôjsť k vytvoreniu mozoľov na rukách a možnému zraneniu. Preto je, v prípade takého poškodenia klieští, nutné kliešte včas vymeniť za nové.

štípací kleště na výrobu šperků výroba náušnic pomocí kleští štípací kleštičky

Okrúhle kliešte

Patria k najpoužívanejším kliešťam pri ketlovaní a nesmú chýbať v žiadnom vybavení. Pomocou týchto klieští môžete drôtiky ľahko ohýbať do okrúhleho tvaru, dokonca aj do tvaru očka. Používajú sa aj pri otváraní a zatváraní spojovacích krúžkov, a tiež v menšej výbave ako držiace kliešte pri prepojovaní krúžkov. V prípade, že s nimi držíte mäkší drôtik, musíte dávať pozor na deformáciu drôtika. Pri použití väčšej sily môžete drôtik až príliš stlačiť a ten už nebude vyzerať tak pekne ako na začiatku.

kulaté kleště kulaté kleště kulaté kleště

A ak sa vám nechcú robiť očká ručne, pomocou okrúhlych klieští, tak si môžete zaobstarať ketlovacie kliešte, ktoré urobia očko v podstate za vás. Veľkosť vzniknutého očka je daná priemerom oka daných klieští. A ich veľkou výhodou, okrem jednoduchej a rýchlej práce, je najmä to, že vďaka nim vždy vytvoríte očko s rovnakou veľkosťou. Na Nubiu ich nájdete v 3 veľkostiach ôk - 3 mm, 2,25 mm a 1,5 mm.

ketlovací kleště Ketlovací kleště na výrobu ketlovacích oček ketlovací kleště  

Polguľaté zužujúce sa kliešte ploché

Tieto kliešte sa používajú na natočenie drôtika iným smerom v prípade vybočenia pri ketlovaní. Rovnako ako okrúhle kliešte, aj polguľaté zužujúce sa kliešte ploché sa dajú použiť na zamačkávací rokajl alebo na zatváranie očiek. Na otváranie sú väčšinou príliš široké a nezmestia sa do očka. Využiť ich môžete aj ako držiace kliešte. Rovnako ako u okrúhlych klieští, dávajte pozor na silu, ktorú používate pri práci s mäkším materiálom. Vďaka polguľatým kliešťam môžete drôtiky ľahko ohýbať, napríklad do 90 stupňového uhla, kedy je potrebný presný ohyb na danom mieste.

  ploché kleště na výrobu šperků bižuterní ploché kleště

Vo väčších sadách náradia nájdete okrem už spomínané aj ďalšie kliešte a tiež pinzety:

Nylonové okrúhle kliešte

Ako názov napovedá, na povrchu týchto klieští je nylonový poťah, ktorý zabraňuje možnej deformácii drôtika. A práve vďaka tomu sa najčastejšie používajú ako držiace kliešte, naopak nie sú vhodné na zatváranie očiek. Pri zatváraní očiek sa môže nylonová časť opotrebovávať, čo by viedlo k nutnej výmene klieští za nové. Vo väčšine prípadov sa dá u týchto klieští vymeniť len nylonová časť a predíde sa tým nákupu celých klieští alebo dokonca celej sady. Tieto kliešte sú veľmi praktické, pretože s ich pomocou môžete pracovať s drôtikmi akéhokoľvek materiálu.

nylonové kulaté kleště nylonové kulaté kleště 

Veľké ploché kliešte

Ich funkcia je veľmi podobná už spomínaným polguľatým kliešťam. Tieto sú o niečo širšie, preto sa používajú na pridržanie drôtika alebo uzavretie očiek u pevnejšieho drôtika.

velké ploché kleště na výrobu špěrků ploché kleště na šperky

Polguľaté zahnuté kliešte

S týmito kliešťami sa lepšie dostáva do ťažkých uhlov a zvládnu jemnejšiu prácu. Vďaka ich zahnutiu je možné očko lepšie vidieť. Využiť ich môžete pri otváraní a zatváraní očiek.

půlkulaté zužující se kleště

Rovná tenká pinzeta

Používa sa pri práci s komponentmi a pri tvorbe drobných detailov. Nie je príliš vhodná na naberanie korálok, pretože je príliš tenká a korálky by sa mohli z pinzety vykĺznuť. Taktiež nie je vhodná na pridržiavanie drôtikov alebo uzatváranie očiek.

Pinzeta s plochým koncom

Pinzeta je vďaka svojim plochým koncom vhodná na naberanie korálikov. Odporúčame nepoužívať veľkú silu, pretože by mohla niektoré tenké a sklenené korálky rozbiť.

pinzety na výrobu šperků

Na našom e-shope nájdete sady s klieštičkami vo farbách: bubblegum ružová, modrá, olivová, fialová orchid alebo čokoládová.

 sada kleští na výrobu šperků sada kleští na výrobu šperků sada kleští na výrobu šperků

Na obrázkoch je nafotené náradie z bubblegum ružovej a čokoládovej farby. Na e-shope predávame náradie aj po kusoch alebo po iných sadách.


Dúfame, že sa vám dnešný článok páčil a že vám pri vašom tvorení pomôže.

Jana