Jarný výpredaj je tu! Nakupujte za zvýhodnené ceny.

Vianočný veniec na dvere s korálkovými ozdobami

Advent je za dverami a treba si tie dvere tematicky ozdobiť vianočným venčekom. Ja si vytváram každý rok veniec sama a tento rok som sa rozhodla, že si ozdobičky vyrobím z korálikov. A tak vám ukážem, ako na to. :) Pre uľahčenie práce som už zohnala uviazaný základ z čečiny, takže ak v tom nemáte prax, ale predsa len sa chcete realizovať, s pokojným srdcom môžete siahnuť po tomto „polotovare“. Ku korálkovým ozdobám som potom už len pridala šišky z borovice z našej záhradky, takže skoro celý veniec je homemade. Farebne som neexperimentovala a zvolila vianočnú klasiku – červenú a striebornú farbu.

Čo budeme potrebovať?

základ na veniec z čečiny

asi 130 ks pokovovaných korálikov z lávy s priemerom 4 mm

balíček lesklých červených rokajlových korálikov

balíček matných červených rokajlových korálikov

zelenú hodvábnu šnúrku s ihlou

drôt o sile 0,3 mm (silu drôtika prispôsobte prievlakom korálikov)

širšiu stuhu

ketlovacie kliešte a štiepacie kliešte, nožnice, floristický drôt (zelený), prírodniny na dozdobenie (šišky, orechy, imelo, sušené kvety, atď.)

1. krok

Najprv si vyrobíme vetvičky z červených rokajových korálikov. Volila som dva druhy – červené lesklé a červené matné. Vetvičky z týchto korálikov mi vo venčeku pripomínajú cezmínu alebo jarabinu a tie matné vyzerajú ako pokryté mrazom. Rovnako, ako každá vetvička v prírode je jedinečná, tak som ich vyrábala aj ja. Každá je iná, ale princíp výroby je rovnaký. Začneme tým, že si odstrihneme dostatočne dlhý kus 0,3 mm drôtika. Na jednu vetvičku s dĺžkou cca 10 cm som použila drôtik s dĺžkou cca 50 – 60 cm, ale tiež záleží, ako veľmi rozvetvené budete vetvičky robiť.

vánoční věnec

2. krok

Drôtik si ľahko prehneme v polovici a navlečieme naň korálky.

vánoční věnec  vánoční věnec

3. krok

Aby sme rad zaistili, tak jeden koniec drôtika vedieme v protismere zvonku okolo poslednej korálky v rade a potom ho prevlečieme všetkými zvyšnými korálkami v rade. Poriadne zatiahneme.

vánoční věnec  vánoční věnec

4. krok

Tu necháme pracovať fantáziu. Rôznymi kombináciami počtu korálikov vytvoríme rôzne vetvičky. Niektoré urobíme viac košaté, iné jednoduché. Na záver zase prevlečieme poslednú korálku v protismere a tým ju zaistíme. Prebytočný drôtik stočíme a necháme si pár cm na zapichnutie do venca. Zvyšok odštiepneme kliešťami.

vánoční věnec  vánoční věnec

5. krok

Ja som vytvorila 4 matné (nakoniec som dorábala ešte piatu) a 5 lesklých vetvičiek.

vánoční věnec  vánoční věnec

6. krok

Ďalším ozdobným prvkom na venci bude korálková reťaz. Na neho som použila pokovované lávové korálky, ktoré svojou striebornou farbou krásne tmavý veniec rozžiaria, a skombinovala som ich opäť s oboma červenými rokajlmi. Korálky som nadväzovala na zelenú hodvábnu šnúrku s ihlou, ktorá má dĺžku 2 ma dĺžka akurát tak stačila na môj venček. Čo je skvelé, že šnúrku už dostanete s pripevnenou ihlou na konci, takže o to ľahšiu prácu s ňou je.

vánoční věnec

7. krok

Na začiatku šnúrky si urobíme pomocou uzlíka očko. Retiazku vytvárame v tomto poradí – lesklý rokajl, lávový korálik, matný rokajl. S rovnomernými rozostupmi ich zafixujeme pomocou hrčí. Pomocníkom môžu byť záhyby na šnúrke, ktorými som sa riadila, a tak som mala rozostupy medzi hrče pravidelne od seba. Uzlík som robila „ob záhyb“. Na konci šnúrky môžeme urobiť opäť očko alebo len suk.

vánoční věnec  vánoční věnec  vánoční věnec

8. krok

Ako posledné ozdobičky si vyrobíme strieborné hviezdy. Na každú hviezdu budeme potrebovať 25 pokovovaných korálikov z lávy.

vánoční věnec

9. krok

Ustrihneme si dostatočne dlhý 0,3 mm drôtik, na ktorý navlečieme 10 korálikov. Teraz prvým korálikom prevlečieme do protismeru jeden koniec drôtika. Tým sa nám spojí a vytvorí sa základové koliesko.

vánoční věnec  vánoční věnec

10. krok

Na drôtik si navlečieme 2 korálky. Druhou korálkou prevlečieme ešte raz drôtik v protismere a vytvoríme okolo neho slučku. Tým sa vytvorí cíp hviezdičky.

vánoční věnec  vánoční věnec

11. krok

Na drôtik navlečieme ešte jednu korálku a potom drôtik prevlečieme treťou korálkou zo základového kolieska.

vánoční věnec  vánoční věnec vánoční věnec

12. krok

Takto postupujeme, až budeme mať 5-cípu hviezdičku. Na záver konca drôtika stočíme pomocou ketlovacích klieští a uštipneme kliešťami. Tento tenký drôtik ide odstrihnúť aj väčšími nožnicami, ale ničí sa tým čepeľ. Hviezdičky som si vyrobila štyri.

vánoční věnec

13. krok

Teraz máme všetky komponenty, takže sa poďme vrhnúť na finálne dekorovanie venca.

Najprv začneme s korálkovým retiazkou, ktorý si rovnomerne rozložíme po venci. Korálky si na nite posúvame, ako je potrebné. A v niekoľkých bodoch ho zaistíme zapichnutím prehnutého floristického drôtika v tvare vlásenky. Tiež je možné použiť tavnú pištoľ, ale ja rada veniec odstrojujem a dekorácie používam opakovane ďalšie roky, preto radšej zapichujem, než by som ich potom musela zložito čistiť od lepidla alebo vyhadzovať.

vánoční věnec

14. krok

Teraz uviažeme uprostred venca mašľu. Ja som ju urobila dvojitú, pretože som nezohnala širšiu stuhu a chcela som, aby mašľa bola výraznejšia a objemnejšia.

vánoční věnec

15. krok

Teraz prichádza na rad vetvičky, ktoré zapichujeme do venca. Ak je to potrebné, opäť si pomôžeme vlásenkami z floristického drôtika.

vánoční věnec  vánoční věnec

16. krok

Rovnako tak prichytíme vlásenkami k venci aj strieborné hviezdičky.

vánoční věnec

17. krok

Na záver som na voľné miesta zapichla šišky, okolo ktorých som omotala drôtik a stočila jeho konce.

vánoční věnec  vánoční věnec

18. krok

Ešte pár detailných záberov a Vianoce môžu začať, pretože ja som ready! A čo vy? Objednajte materiál, uvarte si zvarák a ide sa na to.

vánoční věnec  vánoční věnec  vánoční věnec

A tu celý venček. Ako sa vám páči?

vánoční věnec

Mrknite aj na video z celého procesu výroby.

Za návod ďakujeme Manufaktera.