Jarný výpredaj je tu! Nakupujte za zvýhodnené ceny.

Návod na venček s korálkami a sušenými kvietkami

Tentokrát si spoločne vyrobíme dekoráciu, ktorá ozdobí váš dom a naviac si ju môžete obmieňať celý rok. Bude peknou dekoráciou u vás doma as ozdobnou krabičkou bude krásnym darčekom pre blízku osobu. Vynikne v roubence aj modernom interiéri. A ak si venček vyrobíte z neutrálnych farieb a korálikov, môžete kvetinky meniť podľa ročných období a toho, čo príroda práve ponúka ako sú vetvičky alebo aj lístky.

Čo na výrobu potrebujeme?

Korálky:

  • Drevené korálky prírodné 10 mm - 6 ks
  • Drevené korálky béžové 8 mm  - 5 ks
  • Drevené korálky čierne 8 mm - 4 ks
  • Keramické korálky s kvietkom bielomodré 12 mm - 7 ks
  • Keramické korálky biele 8 mm - 9 ks
  • Prírodný apatit - matné, modré 8 mm - 4 ks
  • Prírodný chalcedón (dračí achát) ľadové, tmavo šedé 8 mm - 5 ks
  • Prírodný amazonit - matné, modré 8 mm - 5 ks

Drevený kruh s priemerom 22 cm (Drevený kruh by mal byť silnejší, bude vám na ňom lepšie držať vrkoč z priadze.)

Šnúru o dĺžke 7,5 m (Ja som použila ich značky Bobbiny Premium 5 mm Golden Natural, má v sebe zlatú nitku a bude sa pekne trblietať.)

Floristický drôt s dĺžkou 40 cm (Použila som silnejší s priemerom 2,5 mm. Silnejší drôt bude robiť lepšiu podperu korálikom, ale pozor, aby nebol príliš silný a nepresvital medzi korálkami.)

Strapec biely s prepojovacím krúžkom 2 ks

Jutovú mašľu o šírke 2,5 cm a dĺžke 30 cm

Sušené kvety

Tavnú pištoľ, jutový povrázok, kliešte na drôt, nožnice (praktická Cestovná sada náradia)

macrame věneček

1. krok

Vezmeme si drevený kruh, drôt a kliešte. Drôt kliešťami rozstrihneme na dva kusy – 18 cm a 22 cm. Kratšie som prilepila tavnou pištoľou cca 6 cm od kraja a dlhšou cca 14 cm od kraja.

macrame věneček

2. krok

Teraz si upletieme vrkoč zo štyroch prameňov. Aby bol silnejší, tak si šnúru zdvojíme, ale postup je rovnaký. Šnúru s dĺžkou 7,5 m si rozdelíme na štvrtiny av ich prostriedkoch položíme na stôl ako na fotke. Môžeme si na prekríženie položiť nejaké závažie, aby sa nám lepšie plietlo.

macrame věneček

3. krok

Postup je stále rovnaký po celú dobu pletenia vrkoča. Prameň, ktorý je najviac napravo vedieme spodkom pod druhý (vnútorný) pravý. Ľavý krajný prameň vedieme vrchom cez druhý ľavý (vnútorný) prameň.

macrame věneček

4. krok

Pramene spojíme uprostred a to pravý cez ľavý. V tej chvíli nám vzniknú nové krajné pramene, ktoré vedieme rovnako ako tie predošlé. Pravý krajný prameň spodom pod druhý (vnútorný) pravý a ľavý krajný vrchom cez druhý (vnútorný) ľavý. Nezabúdame ľahko uťahovať. A začne nám vznikať pások.

macrame věneček

5. krok

Držte zdvojenú priadzu vedľa seba, pokiaľ sa začne prekrúcať, začne sa krútiť celý opasok. My ho chceme mať úhľadný a plochý. Pletieme vrkoč až do konca šnúr.

macrame věneček

6. krok

Koniec pásky zaviažeme jutovým povrázkom a urobíme dva uzlíky.

macrame věneček

7. krok

Konce zastrihneme na 1 cm.

macrame věneček

8. krok

Zvolíme si miesto, kde bude pútko, a prilepíme tavnou pištoľou na kruh koniec vrkoča. Koniec prilepíme kúsok za polovicou v mieste, ktoré vzniklo prilepením prvého drôtu. Opasok ľahko napneme, vytvarujeme do kruhu tak, aby nám zostal presah, ktorým skryjeme koniec. Potom opasok prilepíme. Nezabudneme ho prilepiť zo strany, na ktorej sú prilepené drôty. Tým bude strana začistená az rubu nám zostane iba čistý kruh.

macrame věneček

9. krok

Z jutového povrázku vyrobíme pútko tak dlhé, ako nám bude vyhovovať a priviažeme cez presah. Môžeme prilepiť lepidlom na spevnenie.

macrame věneček

10. krok

To najťažšie máme za sebou. Kruh je hotový a teraz budeme zdobiť.

macrame věneček

11. krok

Začneme striedavo lepiť korálky. Lepidlo dávame medzi korálkami aj na drôt, aby boli prilepené čo najviac. Malé koráliky lepíme dierkami k sebe. Pri veľkých korálikoch si dávajte pozor, pretože budú prilepené dierkami zvisle, aby sme do nich mohli zasunúť kvetinky.

macrame věneček

12. krok

Keď máme hotovo, vyrobíme si mašličku. Jutovú mašľu prekrížime. Necháme si cca 7 cm voľné konce.

macrame věneček

13. krok

Prostriedok voľného oblúka chytíme do prekríženia a vznikne nám mašľa.

macrame věneček

14. krok

Uprostred omotáme jutovým povrázkom a zviažeme dvoma uzlíkmi.

macrame věneček

15. krok

Otočíme lícom dole a na voľné šnúrky navlečieme strapce. Voľné konce zviažeme na dva uzlíky.

macrame věneček

16. krok

Takto vyzerá hotová mašlička.

macrame věneček

17. krok

Nalepíme ju pomocou tavnej pištole na presah s pútkom, aby ho zakryla. Voľné konce mašličky a jutových povrázkov môžeme prilepiť.

macrame věneček

18. krok

Nakoniec naaranžujeme kvetinky do prázdnych, zvislých dierok veľkých korálikov. Zastrihneme konce. Potom zvyšok korálikov nalepíme okolo na opasok a jednu veľkú prilepíme hore na mašličku.

macrame věneček

Remélem tetszett az alkotás, mert számtalan színkombinációban elkészítheted ezt a koszorút, évszaknak megfelelően változtathatod a virágokat, és mégis elegáns maradhatsz.

Tento návod pre nás vytvoeila _krisdeko_.

Odporúčané produkty1