Jarný výpredaj je tu! Nakupujte za zvýhodnené ceny.

Macramé čelenka s minerálnymi korálkami

V dnešnom návode si ukážeme, ako si doma vyrobiť drhanú (= cudzím slovom macramé) čelenku, ktorú si dozdobíme minerálnymi korálkami. Výsledná čelenka vďaka korálikom získa vzhľad takmer princeznovského diadému. Tentokrát padla voľba na vínovú farbičku, ku ktorej sa mi hodili korálky z ružového nefritu, ktoré majú jemné mramorovanie práve sýto vínovou farbou. Pokiaľ máte v obľube výraznejšie vlasové doplnky, môžete použiť priadzu o šírke 4 – 5 mm, z ktorej bude čelenka pôsobiť mohutnejšie.

Čo budete potrebovať:

20 – 30 minerálných korálikov s priemerom 8 mm (odkaz na ružový nefrit)
Bavlnenú priadzu o šírke 2 – 3 mm
Čelenku (ideálne) vo farbe priadze
Niť vo farbe priadze
Stužku vo farbe priadze
Nožnice, ihlu, izolepu, tavnú pištoľ


1. krok
Pripravíme si odstrihnutú priadzu s dĺžkou 7 metrov, dva 10cm kúsky stužky a 1 meter nite. Zo začiatku bude práca s tak dlhou priadzou náročná a to hlavne na ruke. Konce sa budú motať a manipulácia bude nešikovná, ale s každým uzlom potom priadza rýchlo ubúda. Len sa to musí na začiatku vydržať.

výroba macramé čelenky

2. krok
Vezmeme si čelenku. Odporúčam plastovú, po ktorej priadza lepšie kĺže. Pomocou izolepy si ju prilepíme na pracovnú podložku, aby pevne držala a my mohli uzly poriadne uťahovať. 

čelenka s korálky

3. krok
Asi 2 cm od konca čelenky začneme viazať uzly. Celá čelenka je drhaná iba jedným typom uzla, ktorý sa nazýva plochý špirálový uzol. Kto pozná plochý uzol z nášho predchádzajúceho návodu na kľúčenku, tak už vie, ako naňho. Špirálový uzol je v podstate 1. fáza plochého uzla.

drhaná čelenka macramé čelenka návod jak udělat plochý uzel

4. krok
Akonáhle budú uzlíky pribúdať, špirálka okolo čelenky sa bude sama stáčať, takže sa jej necháme viesť. Keď bude treba, čelenku si otočíme, prelepíme izolepou a dodrháme druhú polovicu.

výroba čelenky

5. krok
Pred koncom čelenky opäť necháme nedopletené 2 cm. Prebytočnú priadzu odstrihneme a voľné konce prilepíme tavnou pištoľou k čelenke.

výroba macramé čelenky s korálky

6. krok
Kto nekúpi čelenku vo farbe priadze (ako ja), môže si konce čelenky obmotať stužkou, ktorú si prilepí opäť pomocou tavnej pištole.

čelenka macramé

7. krok
Navlečieme si niť do ihly. Niť uviažeme k prvému uzlu čelenky. Potom budeme postupne prevliekať do stredu každého „políčka“ medzi špirálou jeden korálok

korálková čelenka korálky navlékneme na nit

8. krok
Dôležité je niť neustále držať napnutú, aby korálky pevne držali a neboli uvoľnené. Množstvo korálikov závisí od počtu políčok. Ja som ich použila 20, ale ak budete špirálu viac stáčať, budete potrebovať viac korálok a naopak. Na záver niť zapošijeme a zaistíme uzlom.

macramé čelenka z korálků

9. krok
A princeznovská korunka je na svete!

čelenka s korálky čelenka s korálky z nefritu výroba čelenky z korálky

Ešte tu máte aj video návod.

Dajte nám vedieť, či ste už čelenku vyrábali. Budeme veľmi radi, keď nás označíte napríklad na Instagrame.

Návod pre nás vytvorila Manufaktera. ❤️