Jarný výpredaj je tu! Nakupujte za zvýhodnené ceny.

Koľko guličiek je potreba na náramok?

V minulom článku sme vám radili, ako vypočítať dľžku náramku. Dnes vám poradíme, ako vypočítat počet korálkov, ktoré na náramok budete potrebovať. 

Zo všetkého najprv potrebujete vedieť dľžku náramku. Ako dľžku zistiť, nájdete v našom predchádzajúcom článku "ako vypočítať dľžku náramku", ktorý je plný ilustracií a podrobného popisu. Ak už viete, akú dľžku váš náramok bude mať, musíte sa rozhodnút, aké velké korálky budete pre navliekanie používať. 

Počet potrebných korálkov zistíte tak, že vydelíte dľžku náramku priemerom korálok, ktoré sa rozhodnete použit.

Poďme si to ukázat na príklade:
Obvod mojho zápästia je 16 cm, aby ma náramok nesťahoval, potrebujem, aby bol dlhý 17,5 cm. V prvom prípade som sa rozhodla použit korálky o priemere 8 mm. Musím teda vypočítat 17,5/0,8, z čoho vyjde 21,88. Na môj náramok teda potrebujem 22 koráliek o priemere 8 mm. Počet korálkov doporučujem zaokrouhlovať skôr nahore, aby vás náramok nesťahoval. Prípadne môžete použit 21 korálkov a náramok doplniť o nejaké komponenty, ktoré budú mať v súčte 0,88 cm, potom vám bude náramok sedieť úplne perfektne.

Výpočet potřebných korálků na náramek

V druhom prípade sa rozhodnem použiť korálky o priemere 6 mm. Musím teda vypočítat 17,5/0,6. Z čoho vyjde 29,17 korálkov. Ak budem chcieť náramok skôr obtiahnutejší, používam iba 29 korálkov o priemere 6 mm. Pokiaľ ho budem chcieť radšej voľnejší, navlečiem 30 korálkov. Aj v tomto prípade môzem použiť nejaký malinký komponent, ktorý mi 30. korálku nahradí a náramok zvätší len o kúsoček.

počet korálků na náramek, výpočet

Takto si počet guličiek môžete vypočítať pre všetky veľkosti korálkov. V prípade korálkov o veľkosti 4 mm, budem deliť číslom 0,4. U korálkov o veľkosti 10 mm vydelím dľžku náramka číslom 1. 

A ak na počty moc nieste alebo si chcete prácu uľahčiť, môžete použiť dostičku na korálkovanie, na ktorú si náramok vyskladáte a jeho dľžku vidíte ihneď. Nemusíte potom zložito premýšlať, kolko korálkov budete ešte potrebovať. Naviac, ak používate komponenty, je pre vás táto varianta o dosť jednoduchšia, pretože sa vyhnete počtom na výmenu korálkov za komponenty. 

Dúfam, že Vám článok pomohol. Ak budete chcieť s niečým poradiť, určite nám napíšte. :)

Jana