Jarný výpredaj je tu! Nakupujte za zvýhodnené ceny.

Ako vypočítať dĺžku náramku?

Na túto otázku sa nás pýta veľa z vás. Preto sme sa rozhodli, že na túto tému spíšeme článok. Výpočet dĺžky náramku z korálkov je vlastne úplne jednoduchý. Budete k tomu potrebovať iba krajčírsky meter alebo nejaký špagát a pravítko.

Celý postup je krok po kroku popísaný a znázornený v nasledujúcich ilustráciách.

1. Krok - zmerajte si obvod zápästia

Obvod zápästia si môžete zmerať buď pomocou krajčírskeho metra alebo pomocou špagátu, ktorý si omotáte okolo zápästia a jeho dĺžku následne zmeriate na pravítku. Náramok by nikdy nemal byť kratší ako číslo, ktoré vám práve vyšlo. Ak by náhodou bol, znamenalo by to, že by vám bol malý a ťahal vás.

jak změřit délku náramku metrem

alebo

změřené délky náramku provázkem změřit náramek

2. Krok - potrebná dľžka návlekového materiálu(elastomer/lycra atd.)

Teraz je potrebné, pripočítať miesto na guličky, aby vám náramok pekne sedel. K obvodu zápästia pripočítajte cca 1 - 1,5 cm. To z toho dôvodu, aby sa vám guličky na ruku dobre zmestili a náramok nebol veľmi tesný. V prípade, že používate veľa malých korálkov, menších ako 6 mm, radšej pripočítajte iba 1 cm. Výsledné číslo označuje dľžku, ktorú by mal Váš náramok mať.

Pozor! Návlekový materiál si ale vždy nechajte dlhší, než má byť výsledný náramok. To z toho dôvodu, aby ste ho mohli pohodlne zakončit uzlíkom.

připočítání nadměrku pro náramek

Ukážkový príklad: Ak sme v kroku číslo 1a namerali obvod zápästia 16 cm, v tomto kroku k nemu pripočítame 1,5. Dohromady nám teda vyjde číslo 17,5 cm.

3. Krok - výpočet korálikov

Teraz už viete, ako dlhý by váš náramok mal byť. V tejto chvíli máte dve možnosti. Prvou možnostou je navliecť toľko guličiek, kým nenameriame požadovanú dľžku náramku. (podľa ukážkového príkladu 17,5 cm).

kolik kuliček je potřeba na náramek

Druhou možnostou je výpočet požadovaných guličiek. Koľko korálok na náramok potrebujete sa odvíja od ich priemeru a dľžky náramku. Požadovanú dľžku náramku stačí vydelit priemerom korálikov, ktoré chceme použit. Následné číslo doporučujeme zaokrúhliť nahor, aby vás náramok nesťahoval alebo použiť menšie komponenty či korálky, ktoré posledný korálik nahradí.

výpočet potřebného počtu kuliček na náramek

Ukážkový príklad: Pokiaľ chcete náramok s dľžkou 17,5 cm a použijeme na neho korálky o veľkosti 8 mm. Stačí vydeliť 17,5/0,8,  čo sa rovná 21,88. Na náramok je teda potrebné 22 korálok o veľkosti 8  mm.

4. Krok - zakončenie náramku

Teraz stačí náramok zakončiť. Náramok zakončíte spojením koncov pomocou 3 klasických uzlíkov.

ukončení náramku uzlíkem

A to je všetko! Máte hotovo. :)

Dajte nám vedieť, či Vám článok pomohol a či chcete takýchto návodov viac.