Jarný výpredaj je tu! Nakupujte za zvýhodnené ceny.

Ako si vybrať správnu priadzu na macramé

Technika macramé je hit, ktorý už pár rokov koluje Instagramom a Pinterestom. V podstate je to technika textilnej výroby, na ktorú nie je potrebné žiadne špeciálne vybavenie, a preto je tak ľahko dostupná pre všetkých, ktorí si chcú niečo pekné vyrobiť.

Macramé, čiže po slovensky drhanie, je veľmi starý spôsob spracovania vlákien pomocou ručného uzlíkovania. Uvádza sa, že ju vymysleli starí Arabi. Vďaka maurskej okupácii Pyrenejského polostrova, ktorá sa začala v 8. storočí, sa dostala technika macramé do Európy. Jej názov je odvodený od slova migramah (= okrasný lem) alebo magrama (=vyšívaný obrúsok).

Technikou drhania sa dá vyrobiť takmer čokoľvek. Najčastejšie sa stretávame s bytovými dekoráciami ako sú závesné diela, závesy na kvetináče, prestieranie, behúne na stôl či poťahy na vankúšiky. S týmito výrobkami sa asi stretávame najčastejšie, ale používa sa aj na výrobu šperkov, kabeliek a tašiek, opaskov, oblečenia, vlasových doplnkov, na potiahnutie čalúneného nábytku, ... Ak má človek fantáziu a trošku vie, ako s touto technikou pracovať, dá sa vytvoriť naozaj čokoľvek.

Skvelé na tejto technike je, že nie je potreba ničoho, čo by nebolo ľahko dostupné. Stačí šnúra, nožnice a treba kúsok vetvy. A potom teda trošku šikovné ruky a trpezlivosť pri učení jednotlivých uzlov. Výhodou je, že diy návodov na macramé je dnes plný internet a sú dostupné zadarmo, takže vám v ceste nestojí nič. Dokonca aj na našom blogu nájdete niekoľko macramé návodov.

Ako si teda vybrať správnu priadzu na macramé?

Na túto otázku Vám aj tak tento článok jednoznačne neodpovie, pretože nie je zlá alebo dobrá priadza. Je to o preferenciách ao tom, s čím sa vám najlepšie pracuje. Jeden tvorca môže využívať výhradne jeden typ priadze a druhý nedá dopustiť na iný a ani jeden nie je lepším či horším tvorcom. Je pravda, že pri začiatkoch je ťažké odhadnúť, s ktorým materiálom sa vám bude najlepšie pracovať, a jediné, čo s tým môžete urobiť, je skúšať, skúšať a skúšať. Keď som začínala s makramé ja, tak som si prirodzene vyberala lacnejší materiál. Predsa len, neviete, či vás to bude baviť alebo či vám to vôbec pôjde, preto tento nižší náklad bolí o trochu menej. Lacnejšiu priadzu môžete využiť na tréning, a akonáhle vám to už pôjde pekne od ruky, môžete presedlať na drahší materiál.

V tomto texte poskytnem nejaké rady a odporúčania, ale konečný výber je iba na Vás.

„Stavebným“ materiálom každého macramé diela je priadza. Akonáhle zvolíte nevhodnú priadzu, môžete si celý proces výroby sprotiviť. Čo myslím tou nevhodnou priadzou? Myslím tým, že by pre váš projekt bola nevhodne elastická alebo naopak neelastická, že by bola veľmi úzka alebo veľmi široká, že by sa rozmotávala, alebo by nešla rozčesať. Preto je dôležité kupovať si materiál vhodný priamo na daný projekt a myslieť na to.

macrame

Aký materiál?

Priadza sa vyrába z rôznych materiálov a ich prímesí – z recyklovanej bavlny a bio bavlny, 100% bavlny, z bavlny s prímesou (viskóza, polyester) alebo zo 100% polyesteru. Je jasné, že tie prvé dve menované sú najdrahšie na trhu. Naopak tie zo stopercentného polyesteru môžu síce zaujať nízkou cenou, ale nie sú pre tvorbu macramé vhodné – kĺžu, nedržia uzly, lesknú sa,… Určite sa nájde nejaký typ výrobku, na ktorý by sa dali použiť, ale pre naše potreby by som tieto úplne vynechala.

Aký typ zvoliť?

Nie je priadza ako priadza a nie je šnúra na macramé ako šnúra na macramé. Asi to vyzerá, že je to veľká veda, ale časom sa určite v celej problematike zorientujete. Na trhu sa stretneme s niekoľkými typmi:

Dutinka (tiež zvaná priadza s dušou alebo povrázková, angl. cord alebo braided) je podobná šnúrke. Je spletená z niekoľkých vlákien. V strede je dutá a vo vnútri je prevlečená polyesterovým vláknom, ktoré zaistí to, že sa v uzle nestiahne a stále si zachová svoj objem. Umelé vlákno vo vnútri tunela sa dá vyvliecť a tým sa priadza stane poddajnejšou či užšou, pokiaľ ju takú potrebujeme. Opatrne pri farbách a tmavých odtieňoch – vnútorné umelé vlákno je väčšinou biele a na koncoch vykukuje z tunela, čo by nemuselo vo výsledku vyzerať veľmi pekne. Práca s ňou je jednoduchá, nerozmotáva sa a nestrapká sa (len nadrobno po odstrihnutí). Na úkor zložitého pletenia nie je možné túto priadzu rozčesávať. Dokáže byť ľahko elastická a po vybratí vlákna z dutinky ešte viac. Pozor, niektoré povrázkové priadze vnútorné vlákno nemajú. Vhodná pre začiatočníkov.

dutinka s dušou / dutinka bez duše

macrame macrame

Špageta (angl. ribbon) je plochá, dutá priadza. Je husto tkaná, takže sa nedá rozčesávať a takmer sa nestrapká. Vzhľadom na šírku môže pôsobiť objemne, ale veľa sa v uzle sťahujú, takže jej bude väčšia spotreba než napr. dutinky. Vďaka svojmu tvaru vytvára zaujímavý reliéf. Vie byť elastická. Vhodná pre začiatočníkov.

macrame

Šnúra (tiež krútená priadza, angl. cord) je svojím prevedením najjednoduchšia. Šnúra je vytvorená z mnohých tenkých vlákien, ktoré sú do seba len stočené. Táto priadza ako vhodná k takmer všetkým druhom macramé, pretože ju môžete rozčesávať. Na rozčesávanie je ideálna. Nie je elastická. Práca s ňou je trošku náročnejšia, pretože má v oblibe sa rozmotávať, veľa sa strapkať a nedržať „pospolu“. Ale s tým si možno jednoducho poradiť, keď jej konce zalepíte izolepou. Tiež sa počas práce rôzne premieňa tým, ako ju sťahujete a akým smerom s ňou točíte. Dobré je, že ju možno zúžiť - jednoducho odoberiete pár vlákien a je to. Aj napriek tomu, že je práca náročnejšia, takmer výhradne používam práve tento typ priadze a to pre jej univerzálnosť. Odporúčam trošku skúseností.

macrame

Lano (tiež točená šnúra, angl. rope) vzniká stočením min. 3 menších laniek v jedno lano. Veľké šírky sú stočené aj z 5 laniek. Lano si svojím prevedením drží v uzloch objem a takmer vôbec sa nesťahuje, preto sú výrobky z lana často viac objemné ako z iných typov priadzí. Nie je elastické a je možné ho rozčesávať. Rozčesávam tak, že najprv od seba rozmotám 3 lanká a potom ich postupne rozčesávam hrebienkom. Ak by ste lanká od seba neoddelili, hrebienok by sa vám zadrhával a stálo by to oveľa viac úsilia a určite aj nervov. Lano je dosť podobné šnúre, ale napriek tomu sa mi s ním pracuje o trošku lepšie. Výhodou je, že idú jednotlivé lanká od seba oddeliť, takže si môžete šírku tejto priadze prispôsobiť. Odporúčam trošku skúseností.

macrame

Akú šírku zvoliť?

To je úplne na vás. Základné pravidlo znie – čím tenšie, tým pracnejšie, tým väčšia spotreba, tým jemnejšia vzorka. Pokiaľ chcete drobný výrobok, skúste šírku 2 – 3 mm. Pokiaľ chcete naopak veľmi veľký a objemný výrobok, tak by som volila šírku 5 mm a viac. Taký zlatý stred je v 3 – 4 mm. Ale pozor, 3 mm laná nie sú rovnaké ako 3 mm šnúry. Ako ste už čítali, nejaké priadze sa v bodoch utiahnutia zmenšia a stiahnu. Môžem uviesť príklad - 3mm lano je väčšia ako 3mm šnúra a to dosť výrazne, až som bola sama prekvapená.

Dúfam, že som vám týmto článkom aspoň trošku pomohla pri výbere priadze.

Dajte nám vedieť napríklad na Instagrame alebo TikToke, čo sa chystáte udrhať z našich priadzí.


Ak je ešte niečo, s čím by ste potrebovali poradiť, napíšte nám, nech vieme, čomu sa venovať v ďalších článkoch. :)


Autorkou článku je Manufaktera.

Odporúčané produkty2