Jarný výpredaj je tu! Nakupujte za zvýhodnené ceny.

Aké pomôcky budete na korálkovanie potrebovať?

Korálkovanie je relaxačná a zábavná činnosť. Občas ale môže, predovšetkým u začiatočníkov, dôjsť k drobnému trápeniu. Napríklad kvôli tomu, že nevie aký nástroj na čo používať. Aby sme tomu predchádzali, pripravili sme si pre vás jednoduchý zoznam pomôcok, ktoré prácu s korálkami uľahčia alebo bez ktorých sa nezaobídete.

Bižutérne nožnice

Bižutérne nožnice sú základnou pomôckou, ktorú budete pri výrobe náramkov/šperkov na elastomére či inom návlekovom materiáli potrebovať. Na odstrihnutie nepotrebných koncov možno samozrejme použiť aj klasické nožnice na papier. Bižutérne nožnice majú ale oproti nim mnohé výhody. Obyčajné nožnice sa nedostanú tak blízko k uzlíku. Naopak bižutérne sú vyrobené tak, aby sa čo najlepšie a najbližšie dostali presne tam, kam potrebujete. Výhodou tiež je, že ich čepele sú vyrobené priamo na mieru bižutérnym návlekovým materiálom, takže vám vydržia ostré naozaj dlho. Možno ich využiť aj na prestrihnutie hodvábnych a iných nití. Tu potom bižutérne nožnice zaručia, že sa konce nebudú strapkať.

bižuterní nůžky

Úložné boxy na korálky

Pri väčšom množstve korálikov príde viac ako vhod, mať ich uložené na jednom mieste, z ktorého sa vám nikam nerozkotúľa. Box tiež zaručí, že korálky vždy nájdete na jednom mieste spolu a nemusíte ich hľadať všade možne. Navyše sa vám jednotlivé druhy nezmiešajú. Boxy s vekom potom uľahčia prácu pri cestovaní s korálkami a tiež zabránia prípadným stratám korálok pri rozsypaní.

box na korálky úložný box na korálky box na korálky

Ploché ketlovacie kliešte

Pred prvou prácou so spojovacími krúžkami, retiazkami a afroháčikmi je potrebné zaradiť do svojej výbavy aspoň tieto základné kliešte. Vďaka nim si ušetríte veľa času aj nervov s ohýbaním alebo otváraním a uzatváraním rôznych komponentov. Ploché ketlovacie kliešte sú vhodné na vytváranie jednoduchých šperkov alebo dekorácií s rôznymi komponentmi. Okrem iného sa dajú pre začiatok využiť aj na drôtkovanie a ketlovanie z rôznych drôtikov. V tomto prípade k nim odporúčame pridať ešte štiepacie ketlovacie kliešte.

Kombinované ketlovacie kliešte

Kombinované ploché ketlovacie kliešte sú ešte o niečo viac multifunkčné. Umožňujú lepšiu manipuláciu s tvrdými materiálmi, ako sú napríklad hrubšie bižutérne drôtiky. Uprostred klieští sa nachádza časť, ktorá vám pomôže uštipnúť drôtik či retiazku a potom ho pomocou plochých klieští ďalej upravovať.
Kombinované kliešte sú skvelé pre začiatočníkov alebo pre prvotnú prácu s materiálom. Pri zložitejších výtvoroch odporúčame zaobstarať každé klieštiky zvlášť. Kombinované kliešte sa viac opotrebovávajú a je skôr potrebná ich výmena.

Kombinované ketlovací kleště Kombinované ketlovací kleště

Podložky na korálkovanie

Podložky sú skvelé pomocníčky pri tvorbe vlastného originálneho dizajnu šperkov. Vďaka podložkám môžete jednoducho predísť nechcenému vzhľadu šperkov a tým aj prípadnému plytvaniu materiálom. Naopak si na nich môžete všetko predpripraviť, takže budete presne vidieť, ako bude daný šperk vyzerať. Korálky na podložke krásne držia a nestane sa, že by sa rozkotúľali. Na našich korálkovacích podložkách sa tiež nachádzajú "mističky", do ktorých si môžete uložiť prebytočné korálky, ktoré do daného šperku už nebudete potrebovať. A pracovať tak len s podložkou, bez dlhého hľadania korálikov všade po stole alebo aj pod ním.

Návlekový materiál

Návlekového materiálu je celý rad. Delí sa najčastejšie podľa druhu, hrúbky, farby a podľa šperku, na ktorý sa používa. Na výrobu náramkov sa najčastejšie používa elastomér či elastická lycra. Výhodou elastoméru je, že sa nestrapkajú a tak nedôjde k prípadnému rozstrapkaniu pri dlhodobom nosení náramku.
Medzi najčastejšie používané návlekové materiály patrí elastomér, nylon, koža, silón a elastická lycra.
Pre začiatočníkov a deti je vhodná lycra. Je dostupná v mnohých farbách a dĺžkach. To môže byť výhrou napríklad pre začiatočníkov, ktorí si chcú korálkovanie vyskúšať. Jej nevýhodou je krátka životnosť. Ľahko sa vyťahá a môže čoskoro prasknúť.
Bez nutnosti použitia akýchkoľvek nástrojov môžeme korálky navliekať na voskovanú šnúrku. Výhodou voskovanej šnúry je jej tvrdosť a odolnosť voči roztrhnutiu. Jej nevýhodou je, že vďaka svojej hrúbke na ňu nemožno navliekať drobné korálky s malým prievlakom a nie je elastická.
Na navliekanie je možné využiť aj drôtik. Vyrába sa v rôznych silách, pevnostiach aj farebnom prevedení. My v ponuke máme pamäťové drôty, ktoré sú svojim rozmerom vhodné hlavne na výrobu náramkov. Len pozor, je na ne potrebné kvalitné náradie - najmä kvalitné štiepacie kliešte.
Viac o návlekovom materiáli sa určite rozpíšeme v niektorom z nasledujúcich článkov.

elastomer  lycra voskovaná nit paměťový drát

Korálkovacie ihly

Tieto ihly sa líšia od tých šijacích hlavne ich dĺžkou a hrúbkou. Korálkovacie ihly s veľkým okom sú dlhšie a ako názov napovedá, majú jedno veľké oko. Vďaka svojej hrúbke sú skvelé na navliekanie korálok všetkých veľkostí. Navlečenie návlekového materiálu je kvôli veľkému oku veľmi jednoduché. Prstami zatlačíte na oba konce súčasne, očko sa tým roztiahne a prevlečie sa niť. Nestane sa vám teda, že sa budete, dlhú dobu snažiť elastomér prevliecť malinkým okom, ako u klasickej ihly. Keď potom prestanete tlačiť, ihla očko zase stiahne a niť pevne chytí. Podrobný popis, ako s ihlou pracovať nájdete v našom článku Ako navliekať korálky pomocou korálkovacej ihly.
Na našom e-shope nájdete tieto korálkovacie ihly hneď v 4 rôznych dĺžkach.

korálkovací jehla korálkovací jehla s velkým okempoužití korálkovací jehly

Mimo tieto pomôcky existuje množstvo iných, užitočných, ktoré dokážu uľahčiť prácu. V tomto článku sme vám ale chceli predstaviť tie základné. Určite si na začiatok môžete napríklad zaobstarať rôzne knihy s návodmi a inšpiráciou, kde je vždy uvedené všetko potrebné pre daný návod.
Dúfame, že vám článok pri tvorení pomôže a vy si tak budete môcť žiť ešte väčší relax a tvorenie si poriadne užiť.